meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.


Απίστευτα μεγάλη συμμετοχή συνέδρων και παρατηρητών καταγράφεται στο φετινό ετήσιο Πανελλαδικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη 7 Μαΐου στη Χαλκιδική.

Πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, υπουργοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Περιφερειάρχες, Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, ομάδες εργαζομένων, εκπρόσωποι της ΠΟΕΟΤΑ και της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων και πλήθος Δημάρχων,  δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων παρακολουθούν τις διεργασίες του τριήμερου συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Η Αυτοδιοίκηση στέλνει από την πρώτη στιγμή μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ και στην Ευρώπη, ενώ απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση με την Κυβέρνηση πριν από κάθε μεταρρύθμιση.

Το μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη ενίσχυσε με την παρουσία του ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην ειδική θεματική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου.



Το συνέδριο ξεκίνησε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, της υφυπουργού Μακεδονίας  Θράκης Μ. Κόλλια –Τσαρουχά, του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κορωνάκη, του εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Σοφιανού, του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τουσουνίδη και της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, αλλά και με σημαντικά ευρωπαϊκά μηνύματα για την Αυτοδιοίκηση της χώρας από την Corina Creţu, επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, τον Μ. Markkula, πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και της Annemarie Jorritsma, πρόεδρο Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.



«Θα κάνουμε όχι μόνο όσα έχουμε υποσχεθεί, αλλά και άλλα που δεν έχουμε υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κάλεσε τους δημάρχους σε «ενωτική συμπόρευση», σε συνεχή και δημιουργικό διάλογο για την ουσία των πολιτικών σε ζητήματα που οι δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ο διάλογος αυτός αφορά και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», για τον οποίο σημείωσε ότι ήταν  «όχημα επιβολής των Μνημονίων». Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την τακτοποίηση εργαζομένων και την καταστατική θέση των αιρετών.

Πάμε να φτιάξουμε εμείς το μέλλον μας από την αρχή. Χρειάζεται ξανά να πιέσουμε για το αυτονόητο , να βάλουμε προτεραιότητες για τους πολίτες, σημείωσε χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός. Πρόσθεσε δε ότι η θέση των περιφερειών ήταν ξεκάθαρη απέναντι στην εθνική προσπάθεια, βάζοντας πάνω απ’ όλα τη χώρα. Σε μια εθνική καταστροφή κανείς δεν είναι προστατευμένος. Χτίζουμε γέφυρες όχι Σινικά Τείχη.

Η Αυτοδιοίκηση κατάφερε να είναι αποτελεσματική κατά τη περίοδο της κρίσης σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Περάσαμε  με πολύ καλό βαθμό τη μάχη συνεισφέραμε στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αντέξαμε στην ισχυρή πίεση των περικοπών των προϋπολογισμών μας και ταυτόχρονα καταφέραμε να είμαστε στο πλευρό των πολιτών», σημείωσε. Όμως πέρα από το παρελθόν πρέπει να πούμε και για το μέλλον υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι οι δήμοι δημιουργούν τις συνθήκες και αποτελούν τις ατμομηχανές ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης στον χαιρετισμό του εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο, αλλά έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της για το νέο χωροταξικό. Η αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία δεν είναι η πρέπουσα. Βιώνουμε την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής μας κατοχύρωσης χωρίς καμία προειδοποίηση, επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δέσμευση των αποθεματικών μας , τόνισε και συμπλήρωσε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ανοικτή και επιδιώκει το διάλογο, ωστόσο «είμαστε αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και σε μονομερείς ενέργειες».

Το συνέδριό μας θέλουμε να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν τη βάση της στρατηγικής της Αυτοδιοίκησης  για την περίοδο 2015- 2020:  Για  να βγει ενωμένη και μακριά από κομματικά παιχνίδια  από την εσωστρέφεια και την αδράνεια,  που χαρακτήριζε τα όργανά τα προηγούμενα χρόνια. Για να αναβαθμιστεί ο θεσμός και να καταστεί θεσμικά ισχυρός, λειτουργικά ανεξάρτητος, και οικονομικά αυτάρκης.  Για να δοθεί ώθηση στην κεντρική εξουσία να προωθήσει πολιτικές και θεσμικές ρυθμίσεις .

Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης.

 «Ως νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε., τόνισε ο κ. Πατούλης,  βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Το έχουμε ανάγκη τόσο εμείς, όσο και η χώρα, γιατί η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας του Κράτους. Δεν υπάρχει Κράτος, χωρίς Αυτοδιοίκηση και Δήμους».

«Ασφαλώς, συνέχισε,  και δεν παραγνωρίζουμε ότι η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο όποιος σχεδιασμός κάνουμε, να ανατραπεί από μια δυσμενή έκβαση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές μας. Αν η χώρα μπει σε περιπέτειες , πολλά θα ανατραπούν. Θέλω να επαναλάβω ότι ανήκω σε αυτούς που αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση. Λύση με την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, εντός της Ευρωζώνης, εντός του ευρώ.

Λύση που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτή την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή κανείς δεν έχει δικαίωμα  ούτε να την αμφισβητήσει, ούτε να την παραφράσει. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφή για τη χώρα και την κοινωνία. Ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή κι από αυτήν που έχει ήδη προκαλέσει στην Πατρίδα και σε χιλιάδες συμπολίτες μας η εφαρμογή της αδιέξοδης κι αναποτελεσματικής  μνημονιακής πολιτικής. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα. Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει εκφράσει κατά πλειοψηφία τη θέση ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. Αυτό συμφέρει την Ελλάδα, αυτό συμφέρει την Αυτοδιοίκηση».

Η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, σε πελατειακές σχέσεις Δημάρχων με προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, που κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εργασιών του τριήμερου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, "πυροδότησε" αίφνης το ήρεμο κλίμα, τόσο κατά τις πρώτες ομιλίες, όσο και της δικής του ομιλίας, που σε πολλά σημεία ταυτίστηκε, τόσο με τους αιρετούς, όσο και τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.

«Κλείνει ο κύκλος ενός ιδιότυπου διακομματικού πελατειακού συστήματος ακόμα και μέσα στην κρίση. Σ’ αυτό τον κύκλο υπήρξαν προνομιακές σχέσεις και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, εντάξεις και απεντάξεις στα προγράμματα, ακόμα και στις επιμορφώσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, όπως και πολιτικές παρεμβάσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή ακόμα και απολύτως επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις για δήθεν θεομηνίες. 

Αυτός ο κύκλος δεν μας αφορά. Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει και δεν πρέπει για τη δικιά σας και τη δικιά μας αξιοπρέπεια να ξανανοίξει ποτέ. Γιατί πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνταγματική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρώτα απ’ όλα θεσμική και πολιτική επί της ουσίας και έχει στον πυρήνα την οικονομική αυτοτέλεια με τους κομμένους πόρους, δεν είναι μόνο η οικονομική αυτοτέλεια, δεν είναι μια ανταγωνιστική σχέση με το κεντρικό κράτος ή με τις δημόσιες πολιτικές που η εκλεγμένη απ το λαό κυβέρνηση ασκεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Α.

Οι Δήμαρχοι αντέδρασαν, με πρώτο τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, να ζητά από τον Υπουργό να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, επαναλαμβάνοντας το πολυάριθμο των ελέγχων που υπόκεινται οι Δήμοι.

Συνέχισαν Δήμαρχοι, που σε κλίμα έντασης φώναξαν: «Αυτά είναι αθλιότητες», καλώντας τον Υπουργό να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νίκος Βούτσης, με τη σειρά του, τήρησε αυτό που είπε στην ομιλία του - πως δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα και να προβεί σε αποκαλύψεις - αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά ερωτηθείς, κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα, που διεξάγεται το συνέδριο.


Τις διεργασίες του συνεδρίου παρακολουθεί και ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Φαέθων», Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο κ. Αυγουλάς στο πλαίσιο του συνεδρίου είχε την πρώτη ημέρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις για διάφορα θέματα με το Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης Δ. Βόσνο, την Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων κα Ηλιοπούλου η οποία διατελεί και Πρόεδρος συλλόγου γονέων με παιδιά με αυτισμό, τον Αντιδήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νίκο Παντελιά, ενώ θερμή ήταν η γνωριμία του κ. αυγουλά με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και κορυφαίες οι χιουμοριστικές ατάκες που αντάλλαξε με το Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη!





















Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν επίκαιρες θεματικές ενότητες όπως για την ασκούμενη Κοινωνική Πολιτική στους δήμους και τα οικονομικά των ΟΤΑ, το νέο ΕΣΠΑ, την Ισότητα των φύλων, τα προβλήματα στους νησιωτικούς δήμους κ.α.


[Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικότερα οι ομιλίες στο επίσημο site της ΚΕΔΕ]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου