meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΟΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ 5η ΜΑΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


««Τι σημαίνει ανεξάρτητη διαβίωση;», ήταν η αφοπλιστική ερώτηση που έκαναν στους περαστικούς, στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, μια ομάδα νέων. Κάποιοι ξαφνιάστηκαν κοιτώντας τριγύρω να δουν τι συμβαίνει, κάποιοι απάντησαν άμεσα και άλλοι ρωτούσαν αν πρόκειται για παιχνίδι… ή για διαφημιστική καμπάνια.  Όπως και να αντέδρασαν πάντως όλοι, το σίγουρο είναι ότι ο στόχος της ομάδας των νέων που προγραμμάτισε αυτή τη δράση, επιτεύχθηκε και δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση που ήθελαν να παρέχουν στο ευρύτερο κοινό για το τι σημαίνει Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία», σημειώνει η κα ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα «Ελευθερία Της Λάρισας», με την ίδια ακριβώς δράση να πραγματοποιείται ταυτόχρονα στις 5/5ου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

Πρόκειται για μέλη του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης, με την επωνυμία «i-living», που πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη στο ενεργητικό του δράση πολλών χρόνων.

Σκοπός ήταν η προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης μέσω της ενημέρωσης των συμπολιτών μας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη που συντόνισε τη δράση στη Λάρισα, η κα Αντωνία Τρικαλιώτη, δήλωσε στην ως άνω εφημερίδα: «Στη χώρα μας λόγω της μη εξοικείωσης των Ελλήνων με τον όρο Ανεξάρτητη Διαβίωση, τα μέλη και οι εθελοντές του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, με την επωνυμία i-living ζητήσαμε από περαστικούς να γράφουν τι πιστεύουν ότι σημαίνει ο όρος».

Στη συνέχεια φωτογράφησαν τις απαντήσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός  βίντεο που θα παρουσιάζει από τη μία την Ελληνική πραγματικότητα και την άγνοια που επικρατεί σχετικά με το θέμα, αλλά και από την άλλη πως η Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις ανεξαρτήτου αναπηρίας.

«Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι εν ολίγοις, το αυτονόητο, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό, στο να επιλέγει τον τρόπο ζωής του, στο να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και τη ζωή. Αυτό το δικαίωμα εξασφαλίζεται στους ανθρώπους με αναπηρία σε δεκάδες ανεπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες (ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία) από κρατικούς μηχανισμούς», συμπληρώνει η κα Τρικαλιώτη στη συνέντευξη της στην «Ελευθερία Της Λάρισας».


Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Πρόεδρος Οργανισμού “i-living”, μιλά στο «Με Άλλα Μάτια»: «Αυτό που επιδιώκει το κίνημα της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης (όπου εφαρμόζεται) είναι να δώσει τα μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου αναπηρίας, να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να επιλέξει το που, πως και με ποιους θα ζήσει και να έχει πλήρη ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Η έλλειψη πλαισίου Ανεξάρτητης  Διαβίωσης, συνήθως, υποχρεώνει πολλούς Α.μεΑ. -κυρίως αυτούς με τις σοβαρότερες αναπηρίες- να έχουν μια ζωή δεύτερης κατηγορίας, που οφείλεται από τα εμπόδια που δημιουργούνται από το περιβάλλον και την κοινωνία. Παρουσιάζεται η πλασματική συνθήκη πως κάποιος άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία δε μπορεί να έχει κανονική δουλειά, κανονική σχέση, να είναι ανταγωνιστικός στην πολιτική ή το σχολείο. Αυτό όμως δε συμβαδίζει με την αλήθεια και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ζωή. Και αυτό είναι που έρχεται για να ξεκαθαρίσει η Ανεξάρτητη  Διαβίωση ότι για να μπορέσει να ζήσει κάποιος πλήρως ανεξάρτητα πρέπει να μπορεί να βγει από το σπίτι του, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρέπει να μπορεί να πάει να εργαστεί, πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινωνία, πρέπει δηλαδή να υπάρχουν οι υπηρεσίες. 



Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που η κοινωνία της δεν ενδιαφερόταν καθόλου με το θέμα της εφαρμογής των αρχών της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης. Για αυτό και δημιουργήθηκε η ιδέα της ίδρυσης και στην Ελλάδα ενός οργάνου που θα διεκδικεί αυτές τις αρχές. Έτσι, γεννήθηκε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος». Οι ιδρυτές της, έξι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, που όλοι τους έχουν επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση. Κοινό τους όραμα και στόχος είναι η ύπαρξη της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης και στην Ελλάδα.

Η σημαντικότητα και η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κινήματος στα ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, ο εορτασμός έγινε και στην Ελλάδα μέσα από τον Οργανισμό μας στα εξής σημεία: Στην Αθήνα, στην αρχή της οδού Ερμού αλλά και στο Γκάζι στην Πλατεία έξω από το Μετρό. Επίσης στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, στα Λιοντάρια στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, στην Πλατεία Νομαρχίας των Ιωαννίνων, στη Δράμα και στην Κομοτηνή».

Στην οδό Ερμού δίπλα στον Πρόεδρο του I-Living Greece βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δωδεκανήσων του Σύριζα κ. Ηλίας Καματερός και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, για να γράψουν και το δικό τους μήνυμα. Μάλιστα το μήνυμα του ο κ. Αυγουλάς το κατέθεσε στον I-Living Greece συμβολικά στη γραφή Braille των τυφλών και με τη βοήθεια εθελοντών μεταφράστηκε και σε βλεπόντων!


Σε σχετικό Δελτίο Τύπου της η ΕΣΑμεΑ αναφέρει: "Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία χαιρετίζει την 5η Μάη  και όλους τους φορείς και τις κινήσεις που τη στηρίζουν και το μήνυμά της. Η Ανεξάρτητη διαβίωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Αναφέρεται σε διάφορες νομικές πράξεις, πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (άρθρο 19), καθώς και στο ελληνικό Σύνταγμα (Άρθρο 21). Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τη θεσμοθέτηση τόσο της Ανεξάρτητης Διαβίωσης όσο και του προσωπικού βοηθού. Η κρίση δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να μην προχωρήσει η Ανεξάρτητη Διαβίωση, η αποϊδρυματοποίηση, η πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα και στην κοινωνική ζωή. Σε μια δημοκρατία δεν είναι αποδεκτή η διάκριση εναντίον των πολιτών με αναπηρία, ούτε είναι αποδεκτός ο εγκλεισμός τους σε ιδρύματα. Δεν είναι δυνατόν, 20 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος Ψυχαργώς να συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα με αναπηρία που ζουν σε κατάσταση κοινωνικού εγκλεισμού σε ιδρύματα ή στα σπίτια τους: είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών που θα βασίζεται στην κοινότητα και που τίθενται στην υπηρεσία του ίδιου του ατόμου.


Η Ανεξάρτητη Διαβίωση θα έπρεπε να αποτελεί σημαντικό μέρος των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας σε μια χώρα με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η συνέχιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και η δημιουργία νέων, η δημιουργία των Κέντρων  Ανεξάρτητης Διαβίωσης, που δεν υπάρχουν στη χώρα, η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού, η συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Διημέρευσης, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και όλων των άλλων υποστηρικτικών δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού τομέα ή μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) είναι θέμα πολιτισμού και σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

(Σ.σ. Άρθρο 19 Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία:

Τα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να αποτελούν μέλη της κοινότητας.
Τα Κράτη Μέρη στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν το ισότιμο δικαίωμα όλων των ΑμεΑ να ζουν στην κοινότητα, με ίσες επιλογές με τους άλλους, και λαμβάνουν αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν την πλήρη απόλαυση αυτού του δικαιώματος των ΑμεΑ και την πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι:

(α) τα ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον τόπο διαμονής και που και με ποιόν ζουν σε ίση βάση με τους άλλους και δεν υποχρεούνται να ζουν σε συγκεκριμένο καθεστώς διαμονής,
(β) τα ΑμεΑ έχουν πρόσβαση σε ένα φάσμα παροχής υπηρεσιών κατ΄ οίκον, υπηρεσιών στον τόπο διαμονής τους και άλλων υπηρεσιών υποστήριξης από την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής βοήθειας που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της διαβίωσης και της ένταξης στην κοινότητα, και για την πρόληψη της απομόνωσης ή αποκλεισμού από την κοινότητα,
(γ) υπηρεσίες της κοινότητας και εγκαταστάσεις για τον ευρύτερο πληθυσμό είναι διαθέσιμες σε ίση βάση με τους άλλους στα ΑμεΑ και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους).


Στοιχεία επικοινωνίας:
twitter: @ilivinggreece



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου