meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ




Σε  τούτα εδώ τα έδρανα, το μέτρο δεν υπάρχει.

Δημήτρης Κωνσταντάρας

«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει» ήταν ο υπέροχος στίχος του Γιάννη Ρίτσου από τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» ο οποίος έγινε τραγούδι που αποθεώθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη πριν από σαράντα χρόνια  και τραγουδήθηκε και τραγουδιέται ακόμα και που αποτέλεσε και το γκραν φινάλε της παρθενικής ομιλίας του Κώστα Ζουράρι στη Βουλή, σ΄ένα ακροατήριο απολύτως ασυνήθιστο σε τέτοιου είδους λεκτικές συμπεριφορές ομιλητού. 

Προηγουμένως, ο Ζουράρις είχε χρησιμοποιήσει Οδυσσέα Ελύτη από την «Ιδιωτική Οδό» αλλά και αποστροφή από τον Επιτάφιο, του Θουκυδίδη στο πρωτότυπο.

Οι πρώτες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων ήταν…να κάνουν πλακίτσα με το Ζουράρι και με την αγωνία της «μεταφράστριας» των ομιλητών στη Νοηματική που κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μείνει «μέσα στο κείμενο» χωρίς ίσως να έχει τα απαιτούμενα εφόδια αφού δεν ήταν εμφανώς προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. 

Αλλά και τα ΜΜΕ αντέδρασαν προσπαθώντας να …δικαιολογήσουν τον ομιλητή χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις όπως «απρόβλεπτος», «παίζει στα δάχτυλα τον Θουκυδίδη», «ιδιόρρυθμος», «τύφλα νά χει ο Πολύδωρας», «απολαυστικά ακατάληπτος αγορητής», «χειροκροτήματα ελέους από το ακροατήριο», «ακραίος», «προκλητικός», «επιδειξιομανής» και διάφορα άλλα.

Μα αν υπήρξε – που υπήρξε- έκπληξη στο ακροατήριο, θα έπρεπε να είναι μόνον ευχάριστη έκπληξη τόσο για την τόλμη του ομιλητού, όσο και για το γεγονός ότι τέτοια ελληνικά ακούγονταν, εύστοχα τοποθετημένα στο γενικότερο νόημα της ομιλίας, μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου όπου προηγουμένως, και στο άμεσο αλλά και στο απώτερο παρελθόν τα ελληνικά έχουν τόσο κακοποιηθεί και η κληρονομιά μας έχει τόσο απαξιωθεί.

Και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να έχουν ανοιχτά επαινέσει κυρίως τον Ζουράρι και δευτερευόντως τη «μεταφράστρια». Στην οποία σίγουρα χρωστά μια συγγνώμη ο Κώστας Ζουράρις ΟΧΙ γιατί μίλησε έτσι όπως μίλησε αλλά γιατί δεν της είχε δώσει εγκαίρως το κείμενό του ώστε να προετοιμαστεί.
Σε τούτα εδώ τα έδρανα, έχει πιάσει κακιά σκουριά. Και χρειάζονται πολλοί «Ζουράριδες» για να ξεσκουριάσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου