meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ

Ιστορίες δύναμης και ελπίδας
      
Στα 14 του ο Κυριάκος διαγνώστηκε με καρδιοπάθεια βαριάς μορφής. «Ξαναγεννήθηκε» ύστερα από μεταμόσχευση καρδιάς. Σήμερα είναι φυσικοθεραπευτής και κερδίζει μετάλλια για τη χώρα μας στην ποδηλασία και τη σφαίρα.

Ρούλα Καρακούση

Τέσσερις ιστορίες νέων ανθρώπων, που πέρασαν κάτι σοβαρό στη ζωή τους, από τους οποίους κάποιοι το περνούν ακόμη, αλλά αποφάσισαν να παλέψουν και να το αντιμετωπίσουν με θάρρος και δύναμη, παρουσίασε η Σοφία Παπαϊωάννου την περασμένη Τρίτη στις «360 μοίρες», στον Alpha.

Η 22χρονη Βίβιαν από τη Λαμία στα 12 έμαθε ότι πάσχει από κυστική ίνωση, μια νόσο που δεν έχει θεραπεία, παρά ίσως τη μεταμόσχευση πνευμόνων, που  δεν γίνεται στην Ελλάδα όπως είπε η ίδια, η οποία είναι πλέον φοιτήτρια παιδαγωγικής και μετέχει στην υποστηρικτική ομάδα ασθενών της νόσου. «Είμαι αδύναμη, αλλά δεν θέλω να είμαι ο αδύναμος άνθρωπος που θα τον δείξουν με το δάχτυλο και θα σκύψει το κεφάλι», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Η υγεία δεν είναι δεδομένη. Εγώ μοχθώ γι’ αυτό που κάποιος θεωρεί δεδομένο, παίρνω δύναμη από τα επιτεύγματά μου στην καθημερινότητα και βάζω καθημερινά στον εαυτό μου προκλήσεις, ακόμη και να ανέβω στην Ακρόπολη περπατώντας...».

Ο Παναγιώτης από τη Θεσσαλονίκη στα 13 του χρόνια, σε ατύχημα, χτύπησε άσχημα τη σπονδυλική του στήλη και από τότε μετακινείται με αναπηρικό κάθισμα. Πιο ρεαλιστής από ποτέ, φοιτά στη Σχολή Πληροφορικής και είναι  μπασκετμπολίστας Παραολυμπιακών.

Οκτώ χρόνια πριν, η ενδοκρινολόγος της παρέας, η Σίσυ, ενώ ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της ψηλάφησε κάτι στο στήθος. Ο καρκίνος στον μαστό σε πρώιμο στάδιο τής επέτρεψε να κερδίσει το στοίχημα της ζωής και γι’ αυτήν και για την κόρη της.

Στα 14 του ο Κυριάκος διαγνώστηκε με καρδιοπάθεια βαριάς μορφής. «Ξαναγεννήθηκε» ύστερα από μεταμόσχευση καρδιάς. Σήμερα είναι φυσικοθεραπευτής και κερδίζει μετάλλια για τη χώρα μας στην ποδηλασία και τη σφαίρα.

Χωρίς διάθεση διδακτισμού, υπερβολές χάριν τηλεθέασης ή καταγγελτικό ύφος  –δεδομένου ότι από τη συζήτηση προέκυπταν ατέλειες του ιατρικού συστήματος–, η έμπειρη δημοσιογράφος συνομίλησε με τους τέσσερις σαν να μιλάς με ένα φίλο που ενδιαφέρεται να μάθει για το πρόβλημά σου, χωρίς κουτσομπολίστικη διάθεση. Τους είδαμε να μιλούν για τα σημάδια που άφησε η  περιπέτεια που πέρασαν, αλλά και τα διδάγματα ζωής που αποκόμισαν. Ο φακός έσβησε, αλλά κρατήσαμε τους ορισμούς τους για τη ζωή και το νόημά της. Μια υποδειγματική εκπομπή για ένα στενάχωρο θέμα, που απέπνεε αισιοδοξία, και είδαν 538.000 τηλεθεατές (15% επί των ανοιχτών δεκτών).

 Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου