Νέα δεδομένα για τη θεραπεία του διαβήτη
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύετε στο ιατρικό περιοδικό Diabetes, επιστήμονες από τον οργανισμό Northwestern Medicine μεταμόσχευσαν με επιτυχία νησίδια, περιοχές του παγκρέατος που υπάρχουν στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, από ένα είδος ζώου σε κάποιο άλλο. Και επιπλέον, τα νησίδια αυτά, επιβίωσαν χωρίς ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
"Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η μεταμόσχευση κυττάρων των νησιδίων, από ένα είδος σε ένα άλλο, χωρίς χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και για απεριόριστο χρονικό διάστημα", δηλώνει ένας από τους συγγραφείς μελέτης ο Stephen Miller. "Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".
"Ο τελικός μας στόχος, είναι να μπορέσουμε να μεταμοσχεύσουμε νησίδια χοίρου σε ανθρώπους. Θα πρέπει να βαδίζουμε πολύ προσεκτικά", δηλώνει η Xunrong Luo, MD, επίσης μια από τους συγγραφείς της μελέτης. "Τα νησίδια του χοίρου παράγουν ινσουλίνη, η οποία ελέγχει το σακχαρο του αίματος στους ανθρώπους".
Η ερευνητική ομάδα της μελέτης, διεξήγαγε πειράματα μεταξύ ποντικιών και αρουραίων και χρησιμοποιώντας λεπτές, πρωτοποριακές τεχνικές, κατόρθωσε να μεταμοσχεύσει νησίδια από αρουραίους σε ποντικούς, αφού πρώτα "εκπαίδευσε" το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών να αναγνωρίζουν σαν δικά τους, τα νησίδια των αρουραίων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την ομαλή λειτουργία των μεταμοσχεύσεων νησιδίων, χωρίς τη χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου