Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 ο Βαγγέλης Αυγουλάς, εκπροσώπησε την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ως Αναπληρωτής Οργανωτικός της Γραμματέας στη Βουλή των Ελλήνων, μιλώντας για θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Αυγουλάς στάθηκε κατ’ αρχήν στην ανάγκη προστασίας από τις ανεξέλεγκτες περικοπές που υφίστανται οι μόλις 130 τυφλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο πανελλαδικά, μια εξαίρεση αμελητέα για τα λογιστικά κρατικά στοιχεία αλλά ζωτικής σημασίας για τους τυφλούς εργαζομένους και τις οικογένειες τους, των οποίων το πρόσθετο κόστος ζωής τους λόγω αναπηρίας δεν έχει συνυπολογιστεί ποτέ ενώ κάθε περικοπή εφαρμόζεται οριζόντια.
Επίσης, ο Βαγγέλης Αυγουλάς ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου, έκρουσε ενώπιον των βουλευτών τον κώδωνα του κινδύνου, αφού στην προετοιμασία των δήμων πανελλαδικά για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της Πρόνοιας από 01/01/2013, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει επιβάλλει διά μέσω των εφαρμοστικών εγκυκλίων του Καλλικράτη να ληφθεί απαραιτήτως κάθε μέτρο προσβασιμότητας και πολλές νέες υπηρεσίες Πρόνοιας αναμένεται να είναι τουλάχιστον δυσλειτουργικές και δυσπρόσιτες από τους αναπήρους από το νέο έτος εξ αιτίας της πρόχειρης οργάνωσης πολλών δήμων.
Την επιτροπή ενημέρωσαν επίσης η επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ κα Μαριλή Χρηστοφή που εστίασε στην προσβασιμότητα στο δομημένο χώρο, ο κ. Γεώργιος Αυγουστίδης Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και η κυρία Μαρία Γώγου καρδιολόγος του Ειδικού Σώματος Ιατρών.
Όλοι οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος στάθηκαν στις λίστες της ντροπής όπου περίπου 70.000 άτομα με αναπηρία περιμένουν επί μήνες για να επανεξεταστούν από τα κέντρα πιστοποίησης της αναπηρίας και όλο αυτό το διάστημα τους διακόπτονται οι κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να έχουν οδηγηθεί ήδη στη εξαθλίωση.
Ο κ. Αυγουλάς κατέθεσε από πλευράς Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών μια σειρά τεκμηριωμένων και άμεσα πρακτικά εφαρμόσιμων προτάσεων χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, που θα διευκόλυναν από αύριο κιόλας με την υλοποίηση τους την καθημερινή ζωή δεκάδων χιλιάδων ατόμων με προβλήματα όρασης και θα αποτελούσαν ουσιαστική βελτίωση στην προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, στην πληροφορία, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στις συναλλαγές, στο δομημένο χώρο, στην εργασία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου